Se unikke glasvaser i Hasle

Holder du af smukt glas og kunsthåndværk i verdensklasse, bør du ikke snyde dig selv for et kig indenfor hos Bornholms Center for Kunsthåndværk - Grønbechs gård i Hasle. Her udstiller Baltic Sea Glass i øjeblikket ti store - nærmest monumentale - vaser. De er 75 centimeter i højden, vejer hver især 15 kilo, og hver vase er monteret på et spyd, som igen er monteret i solidt stykke bornholmsk granit. I udstillingen kan man også se en spændende film om, hvordan vaserne blev til.
At puste så store ting i glas er en betydelig udfordring, selv for garvede glaspustere, og de store vaser vidner derfor om, at det er nogle af de ypperste håndværkere, der arbejder i Baltic Sea Glass' værksted syd for Gudhjem. Her bliver der til daglig pustet masser af kvalitetsglas, kander og vaser, og da glaspusterne for første gang hørte om ideen med at lave en serie af så store vaser til en udstilling på Grønbechsgård, blev de med det samme begejstrede for udfordringen. 
Det fortæller Michael Brandt, indehaver af Baltic Sea Glass:
- For ti år siden udstillede Baltic Sea Glass ti store unika-fade på Grønbechs gård, de blev kreeret af de daværende ejere Majbritt Jönsson og Pete Hunner. Vi er så heldige, at Majbritt stadig arbejder hos os i værkstedet og som kunstnerisk rådgiver. Så da vi blev spurgt af Grønbechs gård, syntes vi, at det kunne være både sjovt og spændende at lave sådan en udstilling igen. Men vi ville ikke gentage det, vi lavede dengang. Det skulle være en udstilling, der ser fremad, så vi besluttede, at det denne gang skulle være vaser - og vi blev også hurtigt enige om, at vi ville op på den store klinge. Op, hvor vi udfordrer glasset, og hvor vi udfordrer os selv. Og det må jeg sige - det har vi virkelig gjort. 
- Det har været en kæmpe udfordring, og det har taget os flere måneder at nå til det her resultat. Da vi gik i gang, havde glaspusterne én teknik i tankerne, men den måtte de gå fra, fordi objekterne var for tunge. Vi mistede nogle vaser i processen, og det var både fysisk og mentalt udmattende. På et tidspunkt var vi egentlig også i tvivl, om vi overhovedet kunne nå at få udstillingen klar til tiden - men SÅ kom der et gennembrud med en ny måde at lave det på, og herfra gik det forholdsvis hurtigt, beretter Michael Brandt.
De ti vaser har et stringent udseende, de er ens i størrelse, men de har hver sit eget unikke mønster. Og hver eneste lille detalje i glasset er lavet i hånden og helt fra bunden af, forklarer han:
- Til denne udstilling af vaser har vi endnu engang ladet os inspirere af motiver fra naturen. Vi har fokuseret på fjer, bark, pileflet og padderokke. Mønstrene er håndklippede og håndbyggede, kanterne er er på visse af mønstrene håndpoleret for at skabe ro i vasen. Så der er mange tanker og processer i hver enkelt vase. Vi har virkelig udfordret os selv, slutter Michael Brandt. 
Udstillingen med de flotte vaser kan ses i Hasle frem til søndag den 1. september 2024.