Hvad er glas lavet af?

Har du undret dig over, hvad glas egentlig er, og hvordan det fremstilles? Så læs med her, hvor vi tager dig på en lille guidet tur i glassets verden.

Glas er kort sagt smeltet sand, der er størknet uden at krystallisere. Hvis det var krystalliseret, da det størknede, så ville vi ikke kunne se ordentligt igennem det, så det er en vigtig detalje. Glas kan godt opstå naturligt i naturen, under de ekstremt varme forhold, som du eksempelvis finder omkring et vulkanudbrud. Det er dog det menneskeskabte glas, som vi ser nærmere på her.

Glas er lavet af sand og ild

Selvom der findes forskellige opskrifter på glas, så er alt glas fremstillet af især smeltet kvarts, der er vores jords mest almindelige mineral, og som du finder en stor andel af i sand. Glas er derfor kombinationen af to af de mest basale elementer, ild og sand, men der skulle gå et stykke tid, før mennesket forstod selv at skabe håndlavet glas.

Hvordan laves glas?

Menneskeskabt glas blev først opfundet af syrerne omkring år 100. Syrien var en del af Romerriget i perioden, så glas blev derfor introduceret til den romerske elite – udbredelsen af glasset til resten af verden er en anden historie. Men hvordan gjorde de så, de første mennesker, der opdagede glasset?

Det var selve teknikken med at puste glasset, som de opdagede, og det er den teknik, der gør det muligt for glaspusteren at forme, flytte og farve det varme glas. Med et rør pustede glaspusteren ind i den varme glasmasse og give det en form, som blev permanent, når glasset størknede. Dengang var det kun ufarvet glas, der kunne fremstilles, men med tiden blev teknikkerne forfinet, og vor tids glaspusterkunst blev en realitet.

At lave glas føles lidt som alkymi

Glaspusterens arbejde er delikat og præcist, og det kræver en fingerspidsfornemmelse for glassets temperatur og villighed til at lade sig forme, især når glasset er tyndt, og der arbejdes med detaljer. Det varme glas er nærmest som lava, en flydende og brandvarm masse, der bevæger sig som en tyktflydende væske. Med kombinationen af luft, bevægelse, farve og enkle stykker værktøj, har glaspusteren nu mulighed for at lave og modellere glasset, som han eller hun vil det.

Sådan laver vi glas i Baltic Sea Glass

I Baltic Sea Glass kombinerer vi den traditionsbundne glaspusterteknik med en mere moderne tilgang, for at vi både kan imødekomme efterspørgslen og samtidig bibeholde det smukke i håndværket. Derfor produceres enkelte dele af vores kollektioner i Polen på et anerkendt glaspusteri, hvor dygtige glaspustere mundblæser vores glasprodukter.

Vil du selv have syn for sagen og opleve teknikken på nært hold, så er du meget velkommen i vores atelier i Gudhjem på Bornholm, hvor du kan komme helt tæt på kunsten ved mundblæste glas. Her skaber vores egne glaspustere de former og farver, som du finder i vores forskellige glasprodukter.